Vysoký roštěnec, známý také jako Rib-Eye, je jednou z nejoblíbenějších partií hovězího masa. Jde o část hovězího předního, která se nachází na vyšší části hřbetu jalovice – mezi 6. a 12. žebrem. Vysoký roštěnec má vysoký podíl intramuskulárního tuku, díky čemuž je obvykle bohatě tukově mramorovaný, a tudíž velice šťavnatý a křehký.
Nízký roštěnec, známý také jako Sirloin steak, se nachází v zadní části jalovice – mezi vysokým roštěncem a květovou špičkou. Je oproti vysokému roštěnci méně tučný a má pevnější texturu. Ačkoli obvykle nemá tak bohaté tukové mramorování jako vysoký roštěnec, jeho výrazná chuť a dostupnější cena z něj činí populární volbu pro přípravu steaků u mnoha lidí.
T-bone steak je dvojitou lahůdkou. Jedná se totiž o dvě odlišné partie v jednom – nízký roštěnec a svíčkovou. Tyto dvě části odděluje (nebo chcete-li spojuje) kost ve tvaru písmene T, která tomuto populárnímu řezu dala název. Jde o spojení dvou chutí – plné chuti nízkého roštěnce a jemné chuti svíčkové.
Tomahawk steak je v podstatě vysoký roštěnec s ponechanou žeberní kostí, která mu dodává vizuálně působivou prezentaci. Zatímco náš vysoký roštěnec pohodlně připravíte na pánvi nebo grilu, tomahawk se díky jeho tloušťce spíše hodí pro kombinovanou přípravu na pánvi/grilu a v troubě. Řez tomahawk je oproti vysokému roštěnci zhruba 2× silnější.
Výběr správného řezu steaku závisí na vašich osobních preferencích ohledně chuti, křehkosti a prezentace. Pro šťavnatý zážitek je vynikající volbou vysoký roštěnec. Pokud preferujete méně tučnou variantu s výraznou chutí, nízký roštěnec je ideální. Pro ty, kteří chtějí kombinaci dvou různých textur, je perfektní volbou T-bone. A pro ty, kteří chtějí vysoký roštěnec vylepšený o vizuálně atraktivní kost, je tím pravým řezem Tomahawk. Ať už si u nás vyberete jakýkoliv steak, můžete si být jistí, že od nás ho dostanete v perfektní kvalitě.