Před tím, než se pustíte do kulinářského dobrodružství, je nezbytné nechat hlavní hvězdu představení – vyzrálý hovězí steak – dosáhnout pokojové teploty. Vyndejte ho proto z lednice alespoň 30 až 60 minut před tepelnou úpravou. To pomůže rovnoměrnějšímu propečení masa.
Klíčem k úspěchu je jednoduchost. Začněte tím, že steak vydatně osolíte vločkovou solí a opepříte čerstvým mletým černým pepřem. Vločková sůl zvýrazní přirozenou chuť hovězího masa a pepř dodá steaku jemnou pálivost. Osolený a opepřený steak nechte ještě několik minut odpočívat, aby se chutě spojily a prostoupily masem.
Předehřejte varnou plochu – pánev, nebo gril – na vysokou teplotu a steak na ní opékejte několik minut z každé strany.
Ideální délku opékání steaku ovlivňují dva faktory: jeho tloušťka a vaše preference propečenosti. Pro standardní steak o výšce 2–2,5 cm platí následující:
Pokud doma máte vpichový teploměr, nebojte se ho použít. Příprava steaku je s použitím teploměru snažší a přesnější.
Jakmile steak dosáhne požadované propečenosti, odolejte pokušení do něj okamžitě říznout. Nechte steak alespoň 5-10 minut odpočívat, aby se šťávy uvnitř masa rozprostřely rovnoměrně po celém steaku.
Dobrou chuť!
Pokud s přípravou steaků začínáte, doporučujeme si pro přípravu zvolit řez Nízký roštěnec nebo řez Vysoký roštěnec.